12 APRIL 2012

Een square voor iedereen

Wie weten beter wat studenten willen dan studenten zelf? Precies. En om die reden laat de Tilburgse woningcorporatie TBV Wonen de semi-openbare ruimte van een nieuw te bouwen complex voor buitenlandse studenten inrichten door studenten van de hogescholen NHTV en Saxion. Deze openbare ruimte noemt TBV Wonen het TalentSquare.
 

Creativiteit
Ongeveer vijftig studenten die worden opgeleid om openbare ruimtes in te richten, gaan zich in juni buigen over de vraag hoe de buitenlandse studenten de openbare ruimte in het complex willen gebruiken en welke inrichting daarbij hoort. Projectleider Fung Lee is benieuwd naar de creativiteit die dit met zich meebrengt: ‘Door met studenten te werken, staan we veel dichter bij de belevingswereld van onze doelgroep. We zijn erg benieuwd waar ze mee komen.’

Om de Saxion- en NHTV-studenten extra te stimuleren organiseert TBV Wonen in samenwerking met het Kennislab voor Urbanisme een ontwerpwedstrijd voor de studenten. Lee: ‘De echte hoofdprijs is natuurlijk dat het ontwerp daadwerkelijk wordt uitgevoerd.’
 

Meer dan fancy ontwerp
TBV Wonen wil graag dat de bewoners het nieuwe studentencomplex elkaar ontmoeten op het Talent Square. De vraag waar de studenten zich tijdens de ontwerpopdracht dus vooral over moeten buigen is hoe zo’n ontmoeting tot stand komt en waar die door wordt beïnvloed. Alleen een fancy ontwerp is daarbij niet genoeg. Daarom wordt er voor de deelnemers een aftrapdag georganiseerd op 25 mei. Daar komen ervaren vakmensen (namen volgen) de studenten bijpraten over de socialen, fysieke en economische randvoorwaarden voor het ontwerp. Dus niet alleen over de materiaaleisen, maar ook over de vraag hoe de toekomstige bewoners thuis (in bijvoorbeeld China of Bulgarije) omgaan met de openbare ruimte.
 

Prijzen
>> Het winnende ontwerp wordt beloond met een geldbedrag van 500 euro.
>> Daarbij krijgt het ontwerp aandacht in een publicatie in het openbare-ruimte-vakblad Stedelijk Interieur.
>> Maar belangrijker nog, TBV heeft zich voorgenomen (mits het technisch en financieel mogelijk is) het ontwerp daadwerkelijk uit te voeren.

 

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Naam: Email:
Reactie: